Bayram kömbesi yapımı

27 05 2007

Bayram kömbesi nasıl yapılır? Bu yazımızda bunu analatacağım. 5 Kg una yarısı kadar toz şeker konur. Daha sonra ekmek mayası, süt, yoğurt, bitkisel yağ ve kömbe otu konularak hamuru hazırlanır. Kömbe otu aktarlarda “kaynar” olarak satılan bitkisel bir karışımdır. İçerisinde karanfil, tarçın, yeni bahar, havlıcan ve zencefil bulunur. Bunların dövülerek toz haline getirlmesi ve elendikten sonra unun içerisine katılması gerekir.

Gördüğünüz gibi hamur haline geliyor, daha sonra bu mayalanıncaya kadar beklemeye bırakılır.

Mayalanan hamurdan resimdeki gibi şekiller verilerek ve üzeri her iki tarafıda küncü/susam/lenir. İstenrse cevizli de yapılabilir. Bunun için ceviz içi dövülür ve biraz toz şekerle karışım halinde kömbe hamurunun içinr konularak kapatılır.

Hazılanan bu kömbeler daha sonra teşt içerisinde üzerine saç kapatılarak pişirilir. Saçı dış bükey olarak kapatıp pişirmek gerekir, bu saçın üzerine çalı/çilpek yakılarak ve kontrol edilerek pişip/pişmediği işlem yapılır. Pişen tarafı ters çevrilerek diğer tarafında pişmesi sağlanır.

İşte size bayram kömbesi hazır, buyrun sıcak sıcak yiyelim…

[Tarif ve yapım Bedriye GÜLLÜ’ye aittir]

Bayram kömbesi yapımı ile ilgili bütün resimleri görmek için TIKLAYIN…

About these ads

İşlemler

Information

7 responses

7 12 2008
ZEHRA

çook teşekkür ederim oldukça yardımcı oldunuz ellerinize sağlık.

16 09 2009
habib

kömbe tarifi 5 kğ un, 3kğ şeker,2kğ bitkisel yağ,1kğsüt,çörek otu bir yemek kaşığı,kömbe otu bir yemek kaşığı,üstüne susamı atılır ve kumurta sürülür yuğrulu baskı ile şekil verilir sonra fırında normalden kısık ateşte pişirilir

habib İPEK
REYHAN PASTANESİ
TÜRKİYE..!

1 03 2012
sergül

bediriye teyzem ellerin dert görmesin bütün resimlerini gördüm süper anlatım adanalı biriolarak sanki memleketime gelmiş gibi oldum o ateş kokusu kömbe kokusu ohhh biz burdan bu tarifi yapsak ta sizin yaptıgınız gibi olmaz ki sac köz olmadan olmaz bu iş nefisimiz körlenir okadar….emek eden ellerinden öperim.

23 08 2012
Burcu

Rezeneyi unutmussunuz rezene de koyulur.. Rezene anason tarçın karanfil zencefil ve yenibahar..

28 02 2013
luluklu

Kömbe otu aktarlarda “kaynar” olarak satılan bitkisel bir karışımdır. İçerisinde karanfil, tarçın, yeni bahar, havlıcan ve zencefil bulunur.

24 08 2012
Burcu

Tahin de koyulur

26 08 2012
Burcu

Tahinsiz bayram kömbesi olmazz :)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s




Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: