Narlar(ekşi) toplanır, sonra ikiye kesilerek ortadan ayrılır.
Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir sedir üzerinde, kuvvetlice biri tarafından tepelenir.
Narın suyu böylece sıkılmış olur. Bu sıkılan nar suyu
büyük bir kaba(teşt)
konarak kaynatılır. Kaynatılma sırasında,
üzreinde oluşan köpük(kevt), bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşden indirilir ve soğutma ilemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.
teyzeolu güzel bir şalışma eline saglık slm saygılar.
çok güzel gerçekten dört dörtlük olmuş. bizde sizin gibi nar eşkisi yapıyoruz emegi çok zor.kilosu bizim burada 100de 100 eşki nardan yapma nar ekşininin kilosu 20 ytl dir.nar çırpıldıktan sonra bunun ezecegi vesıkacagı olsa nevar sanki .bunun makinasınıda icat etseler daha iyi olur.selam larım la
ewet doğru yaplmş tarif.ama bzmkiler azcık zeytnyagı da katyor içine.nedenini blmyrm.sorup öğrendkten snra onu da yazarm.bu arada 2 gündür nar ekşisi yapmakla ugraşyoruz.eğer nar çoksa,bu iş çok zor..sewgler.
bilgiler için teşekkürler.bahçedeki narları ne yapıcaz diye düşünüyoduk.sağolun.
ya buna boyle ayaklamı cıkarsınız,bunun baska yolu yokmu,busekılde ne kad<ar saglıklı olunur bilinmez…
teşekkürler ayrıca ayakla basılması gerekmez elle veya temiz demir bir tepsi ile bastırılır!..
ben narı suyunu katı meyve sıkacağı ile çıkartıyorum sizede tavsiye ederim.sanırım daha pratik
yaaaaa çok güzel elinize sağlık olsun
elinize saağlık hatta aykala basılması çok ilginç
gerçektende çoook güzellllllllllll
teşekürler ama ayakla basılmasa daha iyi olur.
bizim ailemiz her yıl nar eşkimizi, turunç recelimizi, limon recelimizi,harnup pekmezimizi, kendimiz yaparız.zaten piyasa hep sahtesini yapıyoo. kimse orj.yapmasını bilmiyor. belkide biz türünün en sonumuyuz acaba.
Bizim ailemiz her yıl nar eşkimizi, turunç rcelimizi,limon reçelimizi,harnup pekmezimizi,ve kaya koruğu turşusu vb.kendimiz yaparız.Zaten piyasada hep sahtesini satiyorlar.belkide biz turunun en sonumuyuz acaba?
Allah Ayaklarınıza ZebaL Vermesin Ayaklarınıza SağLık :=)
çok geç katılaşıyor daha çabuk katılaşması için önerisi olan var mı? şimdiden teşekkürler…….
süpersin,şu sırada nar ekşisi yapmaya çalışıyorum 2 saattir kaynıyor hala koyulaşmadı ve tencere yarıya indi
slm herkesin düşünceleri yapma şekli farklı ama bizim 1000 kök narımız var herpsini yapmak çok da kolay değil biz çıkardığımız nar suyunu bir gün beklettikten sonra kaynatmaya alıyoruz çünkü bekletilen nar suyu iyice dinleniyor ve katılaşması daha kolay oluyor ve ben bu gün den itibaren başladım sıkmaya allah yardımcım olsun
içine biraz nişasta katın
Bilgilerini paylaşan bütün arkaaşlara teşekkürler, ama hijyen de önemi sanırım.Ben de narları temizledikten sonra katı meyve sıkacağını kullanarak suyunu çıkardım.Hem ziyan olmuyor hem son derece hijyenik tavsiye derim arkadaşlar,en azından ticari amaç dışında evde kendi kullanımı için yapacak olanlar için büyük kolaylık,Ayrıca zeytinyağı eklenebildiğini söyleten arkadaşım bunun nasıl olduğunu ve nedenini açıklarsa sevinirim.
Narları yarıya böldükten sonra portakal presi ile suyu çok kolay çıkarılıyor, ayakla ezme gibi hoş olmayan haraketlere gerek yok.
Sorması ayıp olmzsa ! ekşi nardanmı ,tatlı nardanmı yapılıyor nar ekşisi belirtmemişsiniz
çok güzel tarif emişsiniz ama çıplak ayaklşa çiğnendiği için tabii ki sağlıksız olacak ve hassas kişiler için de mide bulandırıcı… Biz pekmez yaparken aynı usülü uygularız ama, bizim sadece çiğnemeye özel lastik çizmelerimiz var, o çizmeleri başka işte kullanmayız.
arkadaslar ben bir gıda mühendisi olarak endişenizi bir az gidermek için birkaç şey belirtmek isterim.
ezme işleminin ayakla yapılmasında bir mahsur yoktur.Neden?
çünki kaynatma işlemi yapıyorsunuz yani sterilizasyon işlemi yapıyorsunuz ki o sıcaklık suyun kaynama noktasının çok çok üstünde bir sıcaklık.Hiç bir mikroorganizma o sıcaklıkta yaşayamaz zaten. burada önemli olan kaynadıktan sonra mikroorganizma bulaşmasını engellemek için kapalı ve az havadar bir ortamda soğutma yapmak gereklidir.
Teşekkürler Onur Kardeş, anlayanın hali bir başka oluyor…
Tekrar sorma gereği duyuyorum çünki sorduğuma cevab yazan olmadı.Nar ekşisi ,ekşi nardanmı yapılır yoksa tatlı nardanmı yapılır.Benim bahçemde herikisindende mevcut yanlış bir işlem yapmayayım.teşekkürler
bugün bahçemizdeki nar ağacından itinayla topladığımız narları ayıkladıktan sonra katı meyve sıkıcağına doldurduk ve 2 dakika içerisinde yolu yarıladık 😀 ve şuanda ocakta kaynamakta.eminm çk gzel olucq
merhabalar. 15 dönün narın ilk meyvalarını aldık. büyük ve düzgün olanlarını nar tüccarlarına verdik. şimdi tarladaki küçük ve çatlamış olan narları toplayıp nar ekşi sıkıp ambalajlamayı düşünüyorum. bu konuda bana fikir veren arkadaşlar olursa çok sevinirim….
ben robotta ezdim çok kolaylaştı işim.
nar ekşisi haline gelene kadar yarısı uçup gittimi
Gertcekten emeginize saglik Bilgi için tşkler
çuvalın içinde ayakla sıksak nolur sıkmasak nolur.sonuç mükemmel.teşekkürler tarif için.her şeyim bu kadar özenlimiki kusurluysam affola.
beyfendi teknoloji bu kadar ilerlemişken siz halen çıplak ayaklarla mide bulandırıcı görüntü sergilemişsiniz ben şuan sizin yüzünüzden nar ekşisini severken bir daha evime almayacağım.sizi kınıyorum.
Fotoğrafa bakarsanız çıplak ayağıyla direk olarak narların üzerine basmıyor. Arada naylon var. Bu arada evde meyve suyu içiyorsunuzdur. Eğer fırsatınız olursa gidin bir meyve suyu fabrikasına gezin bakalım, o meyveler ne kadar da temiz bir şekilde eziliyor.
bende hicaz narından yaptım maliyetini hesaplıyorum 15 in üstünde 10 liraya nasıl veriyorlar hayret ediyorum 120 kilo nardan 10kg nar ekşisi çıkıyor hicaz narının kg. tarlada 700 .800 kuruşa veriyoruz bilmediginiz yerden nar ekşisi almayın . pekmeze limon tuzu katıp yapıyorlar .koyulaşsın diye nar suyuna un katıyorlar .ucuz veriyorlar .ben emegimize acıyorum .katkısız hicaz narı ekşisi istiyorsanız 20 liradan tel. 05449200000
Biz nar ekşisini yemeke lerde kullanmayı iskenderun’a gelince öğrendik ,nar ekşisi hem tatlı nardan hemde ekşi nardan yapılabilir ama ekşi nar ile yapılınca daha makbule geçer.Adı üzerinde Nar ekşisi:)) Yaparken narları elimizle ezerek suyunu çıkardık çok da Sağlık açısından elde sıkmanın daha uygun olduğunu düşündük…Afiyet oLsun:D
nar ekşisi alacağım gerçek nar ekşisi kendim kullanmak için satmak için değil beş kg kadar veya daha azda olabilir varsa satan arkadaşlar cep numaram 05357758606 veya 05448074372 çağrı bırakın ben ararım bekliyorum
bu tarifi hazirlayanin elinede ayaginada saglik. bulabildigim en orijinal tarifti hele resimler harika. nar eksisi yapmayi bende ilk defadeneyecegim…
bu arada andiz ve harnip pekmezinin nasil yapildigini bilen varmi arkadslar..?
herkese hamburgdan selamlar
Ben de dün yaptım nar ekşisini;çok koyu oldu…Neyse daha çok dayanır herhalde:)Ayakla sık dediler;tüm vücudumla abanarak ellerimle bastırdım;çünkü narım azdı…Şimdiyse kavanozun dibinde:))Ayakla tepinmenin neresi iğrenç anlamadım?Yöntem en iyi yöntem;buralarda galoş geçirip eziyorlar; ayak pis el temiz diye birşey mi var?Midesi bulananlara sorum:Kendi elinizi düşünün: Her gün nerelere değiyor bu eller???Mantığınızı çalıştırın ey gidi nazikler:Ayaklar yıkanıyor,temiz kıyafetler giyiliyor ve çıplak ayak, galoş veya çizmelerle çuvalın üzerinde tepiniliyor….Narlar saatlerce kaynatılıyor; yani mikrop varsa bile ölüyor….Başka birşey demiicam!
nar ekşisini nerelerde kullanabilirim.
Efenim selamlar. Akşamüstü babama nar ayıklarken nar ekşisi nası yapilir ? diye düşündük ve sizin siteyi bulduk. 🙂 Öncelikle babam, sonrada ben sonsuz teşekkür ve sevgilerimizi sunarız. Ben sivaslıyım ama kekşe hataylı olsaymışım :)) hele beddualar süper ötesi.. tekrar teşekkürler saygılar 🙂
Konu ile bizi aydınlatınız teşekkür ederim….Nar ekşisinin, bugüne kadar değeri bilinememiş, market raflarında NAR EKŞİSİ
ALDATMACASInA DİKKAT EDİN…üzerini dikkatle okursanız.NAR EKŞİ ARAMOLI ,SOS yazar. .markası ne olursa olsun ,aroma ile tadlandırılmış ,ne idiği belli olmayan ,,
yapay ve güzel şişe almayın
once narlar dikey şekilde ikiye bölünür sonra narlara vurularak tanesi çıkartılır sakın narı ezmeyin kabuğunun acısı nar ekşisene geçer ozm nar ekşisinin tadı bozulur taneler bez bir çuvalda toplanır sonra ayaklara çizme giyilse daha iyi olur ama çıplak ayakla dahi ezilse olur 3 4 saat kaynadığı için mikrop barınamaz sonra suyu sıkılıp kaynatılır resimde gördüğünüz gibi bakın burası çok onemli kaynadığında nar ekşisi baloncuklar çıkar ceylan gözü kıvamı denir işte o zaman nar ekşisi olmuştur bide taşmaması için savurmakta gerekiyor tabiki biz bu şekilde yapıyoruz isteyen olursa 05334584266
siizi aradım ama kapalı olduğunuz için ulaşamadım az acılık var sanki o sonradan değişirmi tadı
merhabalar her sene ikiyüz kilo kadar yapıyorum ama ilk defe ayakla basıldığına şahit oluyorum… ???
AH BAYANLAR AH AYAKLA BASILINCA NE OLUYOMUŞ KÖY İŞİ PEKMEZ YEMEDİNİZ Mİ HİÇ ONLAR HEP AYAKLA ÇIKIYORDU ESKİDEN HEM ÇOK TATLI OLUR AYAKLA ÇIKARILAN HELE BİRAZ AYAKLARI DA YARALI FİLANSA EZENİN O DAHA DA KIVAMLI OLUR HİÇ TİKSİNMEZ YERİZ KALİTELİ OLAN ODUR ZATEN SUNNİ MAKİNALARLA ÜRETİLENLERİN SAĞLIK YÖNÜNDEN ZARARLI BULUYORUM TAVSİYEM AYAKLA EZİN YİYEMEZSENİZ BANA GETİRİN ZER ZEBİL OLMAZ BEN YERİM :))
arkadaşlar kaynayıp siyaha dönünce nar suyu,ocktan indirdikten sonra biraz tuz atabilirsiniz.karıştırıp şişelere dökebilirsiniz.afiyet olsun:)
arkadaşlar gerçekten de hesap edince bu zahmetli işin kilosu 20 tl’den aşağıya kurtarmaz. nevar ki ben nar ekşisinin kilosunu pazardan 6.5tl’ye aldım. nasıl oluyor da ne katıyorlar da bu fiyata satıyorlar???? sağlığımızla mı oynuyorlar yoksa???
BEN NAR EKŞİSİNİ KAYNATTIM SABAHA RENGİ KOYULAŞTI NE YAPMAM GEREK…..
Doğru yapmısın demek ki, şişeler doldurup tüketebilirsin.
çok zahmetli ama.çok güzel oluyor.
Nar ve portakallar sikiliyor ve ikram ediliyor ,yureklerinize saglik ama dusundugum sudur..
nari ve portakali kabuklariyla sikiyorlar o dis kabuklarini iyice yikiyorlarmi acaba..kabuklariyla satilan her sey yerden toplanip ,gelisiguzel torbalar ve sandiklarla getiriliyor ve her yerden mikrop aliyor…kabuklarini iyice enfekte etmeden sikilan bu meyve sulariyla bir suru mikrop giriyor bedenimize..bu yuzden ben disardan sivi alamiyorum kirlidir diye..
yok arkadaş dört saattir kaynamasına rağmen dibinde az kaldı ama bir koyuluk falan yok sanırım tamamen tükenecek gibi
1 litre/kg nar ekşisi için kaç nar gereki acaba?
cansel arkadaşım bir kilo nar ekşisi için ortalama 10 kg nar ekşisi gereklidir, nar ekşisi yapımı zahmetli bir iştir ve piyasada gerçek nar ekşisi bulmak oldukça zor hale gelmiştir. Ben antakyalı biriyim ve şehir dışında yaşamaktayım antakya merkezli bir site üzerinden satın aldığım nar ekşisini beğenerek tüketiyorum, http://www.onlinesiparis.net/Nar-Eksisi-Ev-Yapimi-Dogal-500-Gr-,PR-542.html umarım yardımcı olmuşumdur, afiyet olsun…
25 tl den aşağıysa shtedir.
arkadaslar sadece kaynatıyomuyuz koyulasması için toprak faln dedıler kaynatınca koyulasacak mı
Kanatmak yeterlidir koyulaşış, ayrıca içine başka hiç bir şey konmaz .
tam olgunlaşmamış ekşi nardan da sıkım yapılabilir mi acaba?
Yapmış olduğunuz nar ekşilerini http://www.gidaambari.com sitesinde sata bilirsiniz. Ek kazancınız olmuş olur.
okuduklarımın bir çoğuna cevap niteliğinde olur inşallah. benim 13 dönüm narım var.nar ekşisi zahmetlidir. uzun uğraş ister, ama az ekşi elde edersin, ama sağlıklı ekşi yersin. el ayak farketmez nasıl çiğnendiği değil doğal olduğu önemli.ayakla çiğnendi diye yemeyenler Abdullah kardeşe göndersin. tiksinenler hazır alsın. hazır meyve suyu, salça, reçel turşu vb. yapıldığı yeri ve şeklini görseniz, bırakın ayağı g.tü ile çiğnese yersiniz.
Nar ekşisine toprk katılmaz toprak pekmeze katılır.
200kg nardan 10 lt civarı ekşi elde edersin kendin yiyeceksen koyu olsun.
4-5 saat kaynar
Narın suyunu kaynattığımız kap çelik tencere olursa mı daha iyidir yoksa toprak kap mı gerekiyor ?Yurduşen
Bakır da kaynat dah iyidir.
ben mersin gülnar büyükeceli beldesinden mustafa arkadaşımın tarifi cok güzel bizde aynı yapıyorduk bu sene 5 tane katı meyve sıkacagı aldım sıkma işini öyle cözdük biraz olsun rahatladık birde arkadaşlar mümkünse celik kazanlarda kaynatın bu çok önemliymiş gıda mühendisi arkadaş söyledi biraz pahalı ama bakır kazanlarında kalay işlemi filan derken aynı parayı buluyor,bir arkadaşımız harnup pekmezinin nasıl yapıldığını soruyor tarifi zor telefonumu vereyim arayın tarif ederim 0546 840 05 40 bende kendimizin yaptıgı nar ekşisi harnup pekmezi harnup kafe kendi zeytinimizden halis zeytin yağ ve kırma zeytin bulunur isteyen herkeze gönderiyorum saygılarla.
Bana nar ekşisi lazım nasıl temin edebilirim